Zwemmen in de zee met Diploma A-B-C

Zwemmen in de zee met diploma A-B-C

Binnenkort is het zomervakantie en gaan we weer in grote getalen richting zon, zee en strand. Of dit nu door de huidige regels in het binnen of buitenland is, is voor dit artikel niet echt van belang.

De reden dat wij dit artikel plaatsen heeft te maken met het “gevaar” dat zwemmen in de zee met zich mee brengt. Een kind met een A diploma kan zich in rustige omstandigheden in een zwembad aardig redden. Een draaikolk is misschien nog net een stap te ver, maar onder toezicht van zijn/haar ouders is dit geen probleem.

Een kind met een B-diploma is in een zwembad zelfredzaam en kan zich prima redden als hij met een flinke vaart van de glijbaan gaat of als hij in bijvoorbeeld een draaikolk terecht komt.

Een kind met een C-diploma is in staat om behalve zichzelf ook zijn vriendjes/vriendinnetjes indien nodig te hulp te schieten in een zwembad.

Een kind dat zijn C-diploma haalt is vaak tussen de 7 en 9 jaar oud. Een zwembad is voor hem/haar een overzichtelijke plek. De zee is echter een heel ander verhaal.

Door het nog niet goed ontwikkelde ruimtelijk inzicht van deze kinderen is de zee niet overzichtelijk en vaak onbekend terrein. Kinderen hebben vaak ook geen idee van de gevaren van het zwemmen in de zee, zoals bijvoorbeeld aflandige wind, sterke stroming of muien.

Om mensen voor deze gevaren te waarschuwen hanteert de Reddingsbrigade Nederland 5 soorten waarschuwingen (vlaggen) langs de Nederlandse Kust.

Rood

Zeer gevaarlijke condities

Zwemmen en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden

 

Geel

Gevaarlijk condities

Zwemmen wordt afgeraden, zwemmers moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn

 

Rood/Geel

Reddingspost geopend

Strandwacht houdt toezicht

 

Oranje Windvaan

Aflandige wind of stroming

Onveilig om met bootjes of luchtbedden het water op te gaan

 

Vraagteken

Er is een kind gevonden

Een kind is op zoek naar zijn of haar begeleider

 

Ga je naar het buitenland, check dan welke vlaggen en regels er ter plaatsen gelden.

 

Mocht het dit jaar niet meer lukken zorg er dan in ieder geval voor dat je kind volgend jaar een cursus Strand en Zee Experience diploma haalt bij één van de bij ENVOZ aangesloten zwemscholen.

 

Tijdens deze cursus leert je kind van alles over zwemmen in de zee, zoals het gevaar van aflandige wind, stromingen, muien en het koude water.

 

Laat kinderen met diploma A-B-C, niet alleen zwemmen in de zee.