Zomervakantie 2021

Nog 7 dagen tot Tokio

Dit jaar vinden de Olympische zomerspelen plaats in Tokio.

 

Hieronder wat feitjes op een rij.

1896 Eerste moderne Olympische Spelen

1924 Splitsing tussen Zomerspelen en Winterspelen, die beide om de 4 jaar plaatsvinden

1992 Tot dit jaar werden de Zomerspelen en de Winterspelen in hetzelfde jaar gehouden

1994 Sinds dit jaar worden de Winterspelen tussen de zomerspelen gehouden

 

Natuurlijk is de historie achter de Olympische Spelen veel groter dan deze paar jaartallen. Maar volgens mij is het wel de eerste keer dat de Olympische Spelen in een oneven jaartal plaatsvinden.

In dit bijzondere jaar bestaat de Nederlandse Delegatie uit 275 deelnemers die met elkaar uitkomen in 28 verschillende disciplines.

Voor de sporten die in het water plaatsvinden doen er 37 kandidaten mee, in 4 verschillende disciplines, Schoonspringen, Synchroonzwemmen, Waterpolo dames, Zwemmen.

 

Vrijdag 23 juli vindt de openingsceremonie plaats, deze zal helaas door de omstandigheden minder groots en spectaculair zijn dan dat in eerste instantie de bedoeling was.

De dag na de openingsceremonie staan onder meer de series van de 4 x 100 meter vrije slag voor vrouwen op het programma. Al in 1936 wonnen de Nederlandse Vrouwen goud op dit onderdeel in Berlijn. In 2008 waren ‘Inge Dekker, Marleen Veldhuis, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk het gouden team. De laatste 2 dames zijn er in Tokio nog steeds bij.

Za 24 jul Series zwemmen

Ma 26 jul Groepsfase Nederland - Australië

Vr 30 jul Kwalificaties schoonspringen 3 meter plank

Ma 2 aug voorronde duet synchroonzwemmen

Wo 4 aug schoonspringen 10 meter platform

 

We zullen proberen regelmatig een update te posten met de prestaties van onze Olympische Zwemsporters. Is er onder ons misschien een zwemonderwijzer die één van deze Olympische sporters heeft leren zwemmen. Laat het ons dan weten, misschien kunnen we er een leuk artikel aan wijden.

 

ENVOZ wenst alle Olympische Sporters heel veel succes en plezier bij deze Spelen.