De schoolslag

Wie kent hem niet?

Deze slag dankt zijn naam aan het feit dat het vroeger de eerste slag was die werd aangeleerd tijdens het schoolzwemmen.

Eind jaren ’60 begin jaren ’70 werd het schoolzwemmen verplicht. Het doel van deze school zwemlessen was dat ieder kind de mogelijkheid had om in het bezit van het zwemdiploma te komen ongeacht de financiële omstandigheden waarin hij/zij leefde.

Deze school zwemlessen werden gesubsidieerd met gemeentelijke subsidies . De gemiddelde leeftijd waarop kinderen naar schoolzwemmen gingen was 8 jaar. Een les duurde meestal een uur en in 9 van de 10 gevallen werden kinderen met een bus van en naar het zwembad gebracht.

In de jaren ’90 gaf nog ongeveer 90% van de basisscholen zwemonderwijs. Vorig jaar lag dit nog maar op 42%.

Tegenwoordig gaan de meeste kinderen naar zwemles, en indien nodig zijn er bij de meeste gemeente potjes beschikbaar om ervoor te zorgen dat ook kinderen die onder de armoedegrens leven in ieder geval kunnen leren zwemmen.

Eén van de slagen die nog steeds wordt aangeleerd is de schoolslag. Meestal wordt de schoolslag aangeleerd als de enkelvoudige rugslag zo goed als geautomatiseerd is.

Het aanleren van de schoolslag gaat in de meeste gevallen volgens een redelijk vast stramien. Het grote verschil tussen het aanleren zit hem meestal in het wel of niet gebruiken van drijfmiddelen en het type drijfmiddel dat wordt gebruikt.

De meest gebruikte volgorde is:

  1. Aanleren van de beenslag op de buik
  2. Aanleren van de combinatie met het gezicht in het water
  3. Aanleren van de combinatie met het gezicht uit het water

Welke methode gebruiken jullie?