Steeds minder verdrinkingen in Nederland onder kinderen

Toen het CBS in de jaren ’50 begon met het bijhouden van het aantal overledenen door verdrinking stond de teller in Nederland op zo’n 400 tot 500 inwoners per jaar. Inmiddels is dit aantal gelukkig gedaald naar gemiddeld tussen de 0 en 50 in het vorige decennium. 

Uiteraard zijn dit er nog steeds teveel. Het aantal mensen dat overlijdt door verdrinking wordt overigens niet alleen veroorzaakt door verdrinkingen in zwembaden of door mensen die niet of niet goed kunnen zwemmen. Het grootste aantal verdrinkingen wordt veroorzaakt door verdrinken door een val of ongeval in buitenwater. Zo valt te zien in de statistieken van het CBS.

Ofwel, auto of ander voertuig te water of het overboord slaan van bijvoorbeeld een boot.

Opvallend is dat volgens het CBS het aantal kinderen dat verdrinkt aanzienlijk is afgenomen van ongeveer 266 jonge kinderen per jaar (0 t/m 10 jaar) in de jaren 50 tot 8 jonge kinderen per jaar in de laatste 10 jaar.

Daarentegen is het aantal ouderen dat door verdrinking om het leven komt juist gestegen. Het gaat hier in het bijzonder over mensen van 60 jaar of ouder. Waarom er percentage gewijs meer ouderen dan jongeren de verdrinkingsdood vinden is niet terug te vinden in de statistieken. 

De daling heeft er echter wel voor gezorgd dat Nederland op een mooie 8e plaats staat als het gaat om het aantal overledenen door verdrinking op 100.000 inwoners.

Bron: https://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/drownings/by-country/

Door middel van de inmiddels 40 jarige samenwerking met 20 andere landen beschikt ENVOZ over de kennis uit een rijke geschiedenis en zijn we altijd bezig met de nieuwste ontwikkelingen. Dit uiteraard in samenwerking met de aangesloten zweminstituten

Hiervoor worden verschillende middelen gebruikt. Allereerst is daar de bewustwording van het halen van een zwemdiploma, en het blijven zwemmen na het behalen van het zwemdiploma. ENVOZ heeft hiervoor 2 verschillende A-B-C reeksen in het leven geroepen.

Als eerste is daar het Internationaal A-B-C Zwemdiploma. Deze diploma’s zijn er op gericht om kinderen voldoende zwemveilig te krijgen zodat zij zichzelf kunnen redden in verschillende soorten zwembaden met allerlei extra’s zoals waterglijbanen en draaikolken.

De andere diploma reeks die de zwemveiligheid van kinderen vergroot is het A-B-C Zwemsurvival. Bij deze diploma’s wordt er naast de zelfredzaamheid ook aandacht besteed aan hoe een kind zijn/haar vriendje of vriendinnetje het beste kan helpen om bij een noodsituatie aan de kant te komen.

De oorzaken van verdrinking in een zwembad zijn zeker niet allemaal toe te wijzen aan het feit dat de persoon in kwestie niet kan zwemmen. Vaak gaat er iets anders aan vooraf, zoals een onwel wording of een valpartij met hoofdwond bijvoorbeeld veroorzaakt door een glijbaan of rennen in het zwembad.

We kunnen denk ik met elkaar dan ook gerust stellen dat het met de zwemvaardigheid van het merendeel van de inwoners van Nederland wel goed zit.

Het grootste gevaar schuilt hem in het feit dat we in Nederland steeds meer te maken krijgen met mooie warme zomers waardoor steeds meer mensen gaan recreëren in, op en om het water zonder de gevaren te kennen van het zwemmen in plassen, meren of de zee. Het behalen van het in 2019 geïntroduceerde ENVOZ Open Water Diploma wordt daarmee steeds belangrijker. Deze diploma’s mogen alleen door speciaal opgeleide Open Water Instructeurs worden afgegeven.

Tijdens de lessen voor deze diploma’s wordt veel aandacht geschonken aan de natuurlijke elementen die een grote rol spelen bij het veilig recreëren op en rond het water. Hierbij valt te denken aan de temperatuur van het water, de windrichting en het gebruik van eventuele beschikbare hulpmiddelen om naar de kant te komen.

Ongeacht bij welke organisatie je als zwemvereniging, zwemschool of zwembad aangesloten bent, waar ter wereld je je vak als zwemonderwijzer uitoefent, laten we er met zijn allen voor zorgen dat iedereen veilig kan recreëren, zichzelf en anderen in een noodsituatie kan helpen, op en om het vele water dat Nederland rijk is.

Collega zwemonderwijzers: Met elkaar zijn we goed bezig en blijven er aan werken om zwemmen voor iedereen vanzelfsprekend te maken. En zullen wij niet stoppen totdat iedereen zichzelf met trots een ‘zwemmer’ kan noemen.